Νέα στοιχεία για τη δράση της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) έρχονται στη δημοσιότητα. Η τρομοκρατική οργάνωση,  που από το 1970 και τις επόμενες τρεις δεκαετίες σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στη Γερμανία, σκοτώνοντας συνολικά 33 ανθρώπους, σύμφωνα με μαρτυρία στο περιοδικό Spiegel, σχεδίαζε την απαγωγή του Χέλουτ Σμιτ.

«Το φθινόπωρο του 1977 η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) σχεδίαζε την απαγωγή των υπουργών Εσωτερικών της τότε ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο», αποκάλυψε το πρώην μέλος της RAF Πέτερ-Γύργκεν Μπόοκ στο γερμανικό περιοδικό και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την ενέργεια αυτή ήθελαν να αναγκάσουν τον τότε καγκελάριο, Χέλμουτ Σμιτ, να απελευθερώσει έντεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέτιαν ποινές φυλάκισης.

Μετά την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Χανς-Μάρτιν Σλάιερ στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, ήθελαν με τη σχεδιαζόμενη αυτή νέα απαγωγή να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση. Μέλος της RAF, που προσποιούνταν τη δημοσιογράφο, είχε μάλιστα ερευνήσει τον χώρο όπου θα συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο, όπως τόνισε ο Μπόοκ.

Οι τρομοκράτες της RAF, όμως, δεν υλοποίησαν τελικά το σχέδιο και αντ’ αυτού μια συμμαχική παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση κατέλαβε το αεροσκάφος της Lufthansa «Landshut». Τα μέλη της δεύτερης γενιάς της RAF εξέταζαν το 1977 και το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά του τότε καγκελαρίου.

«Είχαμε προτείνει στα μέλη του Στάμχαϊμ (ηγετικά μέλη της RAF, που κρατούνταν στις φυλακές του Στάμχαϊμ) να απαγάγουμε τον Χέλμουτ Σμιτ», είπε ο Μπόοκ. «Το ψευδώνυμό μας για τον Σμιτ ήταν πρόβατο». Τα φυλακισμένα στο Στάμχαϊμ ιδρυτικά μέλη της RAF Αντρέας Μπάαντερ και Γκούντρουν Ένσλιν όμως απέρριψαν την πρόταση με τα εξής λόγια: “Όχι τον Χέλμουτ Σμιτ”. Προφανώς δεν ήθελαν το πρώτο θύμα να είναι Σοσιαλδημοκράτης», ανέφερε.