Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον επικεφαλής του ίδιου του κόμματός του στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, για δεύτερη ημέρα χθες, παραπονούμενος από το κατώφλι του ιδιωτικού του κλαμπ του γκολφ στο Νιού Τζέρσεϊ για την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν το νομοσχέδιο περίθαλψης του προκατόχου του γνωστό ως Obamacare.

«Απλώς τον θέλω να τελειώνει με την απόσυρση και την αντικατάσταση. Ακούω για απόσυρση και αντικατάσταση εδώ και επτά χρόνια. (…) Μιτς, στρώσου στη δουλειά και έλα να τελειώνουμε με αυτό» είπε σε δημοσιογράφους ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις διακοπές του.

Στον απόηχο της κατάρρευσης τον περασμένο μήνα στη Γερουσία μιας μακροχρόνιας εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών να διαλύσουν το νομοσχέδιο του 2010, ο Τραμπ είχε επιπλήξει τον Μακόνελ και άλλους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, πιέζοντάς τους να επιστρέψουν στο διχαστικό θέμα της μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος ασφάλισης υγείας.

Πολλοί γερουσιαστές, όπως και ο Μακόνελ, υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να προχωρήσουν σε άλλα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και η βελτίωση των υποδομών.

Ο Τραμπ είχε επικρίνει δριμύτατα τον Μακόνελ μέσω του κοινωνικού ιστότοπου Twitter την Τετάρτη και χθες, αντιδρώντας σε μια ομιλία κατά την οποία το ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας είχε πει την Δευτέρα ότι ο Τραμπ είχε “υπερβολικές απαιτήσεις” από το Κογκρέσο σε θέματα όπως αυτό της υγείας και δεν καταλάβαινε πόσο καιρό χρειάζεται για να ψηφιστεί μια σημαντική νομοθεσία.

«Το πιστεύετε ότι ο Μιτς Μακόνελ, που φωνάζει “Απόσυρση και Αντικατάσταση” εδώ και 7 χρόνια, δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να Αποσυρθεί και Αντικατασταθεί το Obamacare», είπε σε ανάρτησή του χθες.

Εκπρόσωπος του Μακόνελ δεν έκανε δηλώσεις για τις αναρτήσεις του Τραμπ.

Ο πρώτος τη τάξει Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία, ωστόσο, εξέφρασε την υποστήριξή του για τον Μακόνελ. Ο γερουσιαστής Όριν Χατς, ο οποίος ως παλαιότερος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής (1977) αντικαθιστά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στα καθήκοντά του ως πρόεδρος Γερουσίας όταν χρειαστεί (pro tempore), έγραψε στο Twitter ότι ο Μακόνελ «έχει υπάρξει ο καλύτερος ηγέτης που είχαμε όσο είμαι στη Γερουσία, μέσω πολύ δύσκολων προκλήσεων. Τον υποστηρίζω πλήρως».

Οι προσπάθειες του Μακόνελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απέβησαν άκαρπες τον Ιούλιο όταν απέτυχε να φέρει σε συμφωνία συντηρητικούς και κεντρώους στο κόμμα με αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις και να πείσει όλους τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή να υποστηρίξουν σύσσωμοι την πρόταση νόμου για την υγεία. Η Βουλή είχε ψηφίσει τη δική της εκδοχή τον Μάιο.

Εάν αποξενώσει τον Μακόνελ ο Τραμπ μπορεί να δυσκολευτεί να εκπληρώσει τους νομοθετικούς του στόχους.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα στην εκλογική του περιφέρεια, την πολιτεία του Κεντάκι, ο Μακόνελ είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει πάρα πολλές τεχνητές διορίες και απογοητεύεται όταν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν.

«Ο νέος μας πρόεδρος, ασφαλώς, δεν έχει ασχοληθεί με αυτού του είδους την εργασία προηγουμένως. Και θεωρώ ότι είχε υπερβολικές απαιτήσεις για το πόσο γρήγορα συμβαίνουν τα πράγματα στη δημοκρατική διαδικασία», είπε ο Μακόνελ.