Να αφήσουν το Obamacare «να καταρρεύσει μόνο του» ζητεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους, ύστερα από τη νέα αποτυχημένη απόπειρα κατάργησης του προγράμματος του Μπαράκ Ομπάμα για την πρόσβαση στην ασφάλιση και την υγεία. Κατακεραυνώσε δε, μέσω Twitter, τους Ρεπουμπλικάνους που καταψήφισαν το νομοσχέδιο που θα καταργούσε το Obamacare, λέγοντας πως μαζί με τους Δημοκρατικούς «απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό». Το νομοσχέδιο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφερε να περάσει από την αμερικανική Γερουσία, σε μια δραματική συνεδρίαση χθες βράδυ, και απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με το CNN καθοριστική για την καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν η ψήφος του Τζον Μακέιν, ενός από τους τρεις Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που το καταψήφισαν. Οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Obamacare. Ο Μακέιν, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ψηφίζοντας θετικά τη Δευτέρα για την διεξαγωγή της χθεσινής συζήτησης στην Γερουσία, συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες. Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου άσκησε κριτική στην κοινοβουλευτική πρακτική που ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι και οδήγησε στην δραματική ψηφοφορία. Η αρνητική του ψήφος ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 49 ψήφοι υπέρ έναντι 51 ψήφων κατά, φέρνει τους Ρεπουμπλικάνους αντιμέτωπους με την σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν αναφορικά με την κατάργηση του Obamacare, την οποία επιδιώκουν σταθερά από το 2010. Μιλώντας αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, αλλά και την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ κι επτά χρόνια. «Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε σύμφωνα με την υπόσχεσή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ. Ο αντιπρόεδρος Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν πολιτικά μάταιη. Αργά χθες βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσιοποίησαν το νομοσχέδιο, το οποίο γνώριζε μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος. Το νομοσχέδιο αυτό,  γνωστό ως «skinny repeal bill», προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής δεσμεύσεων από εργοδότες κι εργαζόμενους έναντι του Obamacare, αλλά και την προσωρινή κατάργηση της φορολογίας ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, έδινε στις πολιτείες των ΗΠΑ την απαραίτητη ευελιξία για την εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικής ασφάλισης που βρίσκονται εκτός του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εφαρμογή του θα οδηγούσε μέχρι το 2016 περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων που απολαμβάνουν σήμερα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.