Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να επισκεφθεί το Ιράν για συνομιλίες, μια ημέρα μετά την δήλωση ανώτατου ιρανού αξιωματούχου ότι η Τεχεράνη προτίθεται να ξεκαθαρίσει τις ασάφειες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας πιθανής επίσκεψης», δήλωσε η Τζιλ Τιούντορ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, εκτίμηση που ενισχύθηκε από έκθεση της Υπηρεσίας τον περασμένο μήνα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας διαψεύδοντας ότι κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

Ο ιρανός πρεσβευτής στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στην Βιέννη δήλωσε χθες στο Ρόιτερς ότι η Τεχεράνη επανέλαβε την πρότασή της προς ανώτατη ομάδα της IAEA να επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία.

Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν αυτού του είδους τις προσκλήσεις ως απόπειρες από πλευράς του Ιράν, σημαντικού πετρελαιοπαραγωγού, να κερδίσει χρόνο και να περιορίσει τις διεθνείς πιέσεις αγνοώντας το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας.