Η κυβέρνηση του Περού ήρε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει πριν από 12 ημέρες στην επαρχία Καχαμάρκα, καθώς οι μεταλλωρύχοι της περιοχής αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της έναρξης διαλόγου με τις τοπικές αρχές, την Δευτέρα.

Το διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα ακυρώνει εκείνο της 4ης Δεκεμβρίου το οποίο επέτρεπε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης και απαγόρευε τις συγκεντρώσεις.

Η επαρχία Καμαχάρκα είχε παραλύσει επί δέκα ημέρες στα τέλη Νοεμβρίου εξαιτίας των απεργιών, των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών δρόμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ενός ορυχείου χαλκού και χρυσού από την αμερικανική εταιρεία Newmont. Οι ντόπιοι φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του ορυχείου Κόνγκα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα στηρίζει το σχέδιο, όμως έχει υποσχεθεί ότι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν τη μελέτη που έχει γίνει για να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις θα έχει η εγκατάσταση ορυχείου στην Καχαμάρκα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Όσκαρ Βαλδές.

Μια αντιπροσωπεία υπουργών αναμένεται την Δευτέρα στην Καχαμάρκα για να συζητήσει το πρόβλημα με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.