Έως και 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις χθεσινές μάχες που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ένοπλων οργανώσεων στην πόλη Μπριά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.

«Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σίγουρα. Προς το παρόν υπάρχει η εκτίμηση ότι έως και 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο Μορίς Μπελικουσού σε τηλεφωνική επικοινωνία. «Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη κείτονται νεκροί στους δρόμους», πρόσθεσε.

Σήμερα η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη και εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων άρχισαν την περισυλλογή πτωμάτων, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε ένα ακόμη περιστατικό της αναζωπύρωσης της βίας στον πολυετή εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος το 2013 μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντεπίθεση των αποκαλούμενων ομάδων αντιμπαλακά, ενόπλων που ανήκαν κατά κύριο λόγο στη χριστιανική κοινότητα της χώρας.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες εξανέμισαν τις ελπίδες ότι μια συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη τη Δευτέρα στη Ρώμη, η οποία καλούσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίσει το ένα πέμπτο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.