Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα διόρισε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην αξιωματικό του στρατού Όσκαρ Βάλντες, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο.

Ο επιχειρηματίας Σάλομον Λέρνερ είχε παραιτηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα από πρωθυπουργός με αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί στην κυβέρνηση του Ουμάλα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως απαιτεί ο νόμος.

Η κυβέρνηση του Περού έχει κλονιστεί από τις διαμαρτυρίες εναντίον ενός σχεδίου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα ορυχείο χρυσού. Ο Ουμάλα έδωσε στο στρατό και την αστυνομία ειδικές εξουσίες για να τερματίσουν τα συλλαλητήρια που έκλεισαν δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία στην περιοχή Καχαμάρκα.

Ο Ουμάλα, πρώην αξιωματικός, κέρδισε την προεδρία τον Ιούνιο με την υπόσχεση να κατευθύνει περισσότερες κοινωνικές δαπάνες σε αγροτικές πόλεις προκειμένου να ηρεμήσει τις κοινωνικές συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους, την ίδια ώρα που διαβεβαίωνε τις επιχειρήσεις πως οι επενδύσεις τους θα είναι ασφαλείς στην απότομα ανερχόμενη περουβιανή οικονομία.