Η Τσέλσι Μάνινγκ, η διαφυλική που εξέτισε ποινή κάθειρξης επτά ετών διότι διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα έγγραφα όταν υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό, ευχαρίστησε με δάκρυα στα μάτια τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα διότι της έδειξε επιείκεια κι έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερη.

Σε αποσπάσματα μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού δικτύου ABC, η Μάνινγκ είπε πως δεν έχει συνομιλήσει με τον Ομπάμα αφότου έδωσε την εντολή αποφυλάκισής της πριν από πέντε μήνες, αλλά εάν μπορούσε, θα του εξέφραζε την μεγάλη ευγνωμοσύνη της.

«Μου δόθηκε μια ευκαιρία, αυτό ήταν που ήθελα», δήλωσε η Μάνινγκ, εμφανώς συγκινημένη, στο ABC. «Το μόνο που ζητούσα ήταν μια ευκαιρία, αυτό ήταν όλο».

Η 29χρονη Μάνινγκ αποφυλακίστηκε τον Μάιο από μια στρατιωτική φυλακή του Κάνσας όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης διότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Μάνινγκ εργάστηκε σε θέση αναλυτή πληροφοριών στο Ιράκ. Καταδικάστηκε από στρατοδικείο το 2013 για κατασκοπεία και άλλα αδικήματα, διότι παρέδωσε πάνω από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον WikiLeaks, έναν διεθνή οργανισμό που δημοσιεύει πληροφορίες από ανώνυμες πηγές.

Η Μάνινγκ γνωστοποίησε ότι είναι διαφυλική μετά την καταδίκη της, αλλά ο στρατός απέρριψε τα αιτήματά της να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Μεταφέρθηκε στην απομόνωση αφού αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει.

Η Μάνινγκ συνέχισε τη μάχη για να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να κάνει θεραπεία και τελικά η στρατιωτική δικαιοσύνη συναίνεσε. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC, η Μάνινγκ υπογράμμισε ότι η θεραπεία τής ήταν απαραίτητη.

«Κυριολεκτικά αυτή είναι που με κρατάει ζωντανή. Με κάνει να μη νιώθω σαν να βρίσκομαι σε λάθος σώμα. Αισθανόμουν φρικτά πράγματα, ήθελα να κομματιάσω το σώμα μου», εξήγησε η Τσέλσι Μάνινγκ.