Ο 53χρονος μαφιόζος Μικέλε Τζαγκαρία που συνελήφθη σήμερα το πρωί από την ιταλική αστυνομία και τους καραμπινιέρους θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και το ισχυρότερο όνομα της ναπολιτάνικης «Καμόρας».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν «βασιλιά του τσιμέντου»: με τις οικοδομικές του εταιρίες κατάφερνε να κλείνει κερδοφόρες συμφωνίες στις περιφέρειες ολόκληρης της ιταλικής χερσονήσου, από την Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, μέχρι την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, της Μπολόνιας, αλλά και στον ισχυρότερο οικονομικό πυρήνα της χώρας, το Μιλάνο.

Ο Τζαγκαρία, φέρεται να είχε εξασφαλίσει «μπίζνες» και με εργολαβίες που πληρώνονταν από τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο “Tg5”, ο συλληφθείς μαφιόζος είχε καταφέρει να κερδίσει μέρος των χρηματοδοτήσεων για την αποκομιδή και καταστροφή των απορριμμάτων στην περιοχή της Νάπολης. Εισαγγελικές έρευνες οδηγούν, μάλιστα και σε επαφές με εκπροσώπους των «εκτροχιασμένων» μυστικών υπηρεσιών.

Ο Τζαγκαρία, με την ολοκλήρωση της δίκης «Σπάρτακους» τον Ιούνιο του 2008, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με όλες τις εισαγγελικές πληροφορίες, μαζί με το επίσης κορυφαίο στέλεχος της Καμόρα, Αντόνιο Ιόβινε (που συνελήφθη πριν από ένα χρόνο) ο «βασιλιάς του τσιμέντου» είχε αποκτήσει, πλέον, συνήθειες, ύφος και δράση πραγματικού μάνατζερ.

Παρακολουθούσε συνεχώς την πορεία των επιχειρήσεων και των εισπράξεων των εταιριών της μαφιόζικής φατρίας των «Καζαλέζι», της οποίας ηγείτο. Σε μια περίπτωση είχε στείλει μήνυμα σε ιταλό δημοσιογράφο, με το οποίο παραπονιόταν διότι τα οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητες των «Καζαλέζι”» που είχαν δημοσιευθεί σε άρθρο δεν ήταν. . . απόλυτα ακριβή.

Ο Τζαγκαρία και η φατρία των «Καζαλέζι» απασχόλησαν το συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο, μεγάλο μέρος του βιβλίου του «Γόμορρα», που έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ, αναφέρεται στις δραστηριότητές τους.

Όπως τονίζει, τέλος, ο Ατίλιο Μπολτσόνι, αναλυτής ειδικευμένος σε θέματα που άπτονται της δράσης της μαφίας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», «με την σύλληψη του Μικέλε Τζαγκαρία οι Καζαλέζι έχασαν τον επικεφαλής τους. Θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συντονιστούν όπως πρώτα. Τώρα όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό και σύλληψη του νέου αρχηγού της σικελιάνικης Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο».