Η Ρολς Ρόις υπέγραψε συμφωνία με τον τουρκικό αεροδιαστημικό όμιλο Καλέ Γκρουπ για την παραγωγή κινητήρων για μαχητικά αεροπλάνα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με την Ρολς Ρόις, οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν μια κοινή φίρμα που θα παράγει κινητήρες ειδικά για το εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μαχητικό στελθ της Τουρκία που προς το παρόν φέρει το όνομα TF-X.

u5v3jxhh

Ο τουρκικό όμιλος Καλέ Γκρουπ θα έχει το 51% της κοινής εταιρίας.

Την συμφωνία υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του Καλέ Γκρουπ ο διευθύνον σύμβουλος Οσμάν Οκιέϊ και εκ μέρους της Ρολς Ρόις ο πρόεδρός της Κρις Τσόλερτον.

Ο όμιλος Καλέ Γκρουπ έχει πάνω από 5.000 εργαζόμενους στις 17 εταιρίες που την αποτελούν και γιορτάζει τα 60 της χρόνια με αυτή την υπογραφή.

Εισήλθε στον κλάδο της άμυνας και αεροδιαστημικής το 1987.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αεροδιαστημική συμφωνία με την Βρετανία το 2017 για την Τουρκία. Τον Ιανουάριο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκέφτηκε την Άγκυρα προπορευόμενη μιας συμφωνίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας που εμπλέκει της Βρετανικής Αεροδιαστημική Βιομηχανία στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού στελθ TF-X.

hc6enof5