Σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου βρίσκεται πλέον η Συρία, όπου οι νεκροί από τις συγκρούσεις έχουν ξεπεράσει τις 4.000 ενώ λιποτάκτες στρατιώτες έχουν πάρει τα όπλα και στρέφονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

«Η εκτίμηση είναι ότι οι νεκροί φτάνουν τουλάχιστον τις 4.000, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι», είπε η Πιλάι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, την παραμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία.

Την Δευτέρα η διεθνής επιτροπή που ορίστηκε από το Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση κόλαφο για τη Συρία. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συριακές αρχές διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση υπογράφηκε από 68 χώρες και κατατέθηκε από την Πολωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσχέδιο απόφασης που ετοιμάζει η ΕΕ προβλέπει την καταδίκη “των σοβαρών, συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που διαπράττουν οι συριακές αρχές. Ζητείται επίσης η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής να κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είχα δηλώσει τον Αύγουστο πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας πως όταν θα έχουμε ολοένα και περισσότερους λιποτάκτες που θα απειλούν να πάρουν τα όπλα, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτή τη στιγμή έτσι χαρακτηρίζω» την κατάσταση, πρόσθεσε η Πιλάι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμούς και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Χάμα και Χομς, στην κεντρική Συρία.

Στην κοινότητα Αλ Τρεμσέ της Χάμα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνες σε σπίτια και σκότωσαν εννέα πολίτες ενώ νοτιότερα, στην πόλη Χομς, στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα άλλα τέσσερα άτομα. Στο Ταλ Κάλαχ μια γυναίκα και η κόρη της έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνες και στην επαρχία Ντεράα όπου οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 28 συνελήφθησαν. Στη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, συνελήφθησαν οκτώ νέοι.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ καταγγέλλοντας την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.