Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με τη συνδρομή των στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle, θα αναπτυχθούν εκ νέου στη Γαλλία προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών την προσεχή Κυριακή, ημέρα της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

«Όπως στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν την Κυριακή, στο πλευρό των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle και της δημοτικής αστυνομίας με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια (των πολιτών) περιμετρικά των εκλογικών κέντρων και για να επέμβουν αμέσως σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο επεισόδιο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Πιερ Ανρί Μπραντέ.

Ο υπουργός «Ματιά Φεκλ υπενθυμίζει ότι σαφείς και συγκεκριμένες συστάσεις έχουν δοθεί στις περιφέρειες προκειμένου η ψηφοφορία να μπορέσει να διεξαχθεί ομαλά, στο σύνολο της επικράτειας, υπό συνθήκες μέγιστης ασφάλειας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επίσης θα κινητοποιηθούν ώστε να εγγυηθούν ιδιαίτερα την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων που θα λάβουν χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως ακριβώς στον πρώτο γύρο, μια μονάδα επιτήρησης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην πλατεία Μποβό, «με στόχο να προσαρμόζει συνεχώς τα διαθέσιμα μέσα ασφαλείας και να προλαμβάνει και να περιορίζει ενδεχόμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν για τη δημόσια τάξη» διευκρίνισε ο Μπραντέ.

Τη νύχτα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, εκατοντάδες νέοι «αντιφασίστες» διαδήλωσαν στο Παρίσι «εναντίον» των Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, που πήραν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων 143 άνθρωποι προσήχθησαν.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015.