Απεργία πείνας ξεκινά ο κύπριος σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου

Προσδοκία του, επίσης, είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τον κινηματογράφο


ΚΟΣΜΟΣ
20:04
27/04/2017
Απεργία πείνας ξεκινά ο κύπριος σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου
1
loading

Ο γνωστός Κύπριος σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους-μυθοπλαστίας («Ακάμας», «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής») κατέρχεται σε απεργία πείνας, μερικά μέτρα πριν από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία. Η τελευταία του δουλειά «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» προβλήθηκε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι νιώθει «μεγάλη μοναξιά» μέσα στην κινηματογραφική κοινότητα της Κύπρου τονίζοντας πως «είμαι σε έναν κλοιό που συνεχώς στενεύει».

Ο Πανίκος Χρυσάνθου ζητά, όπως εξήγησε, οι πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως σκηνοθέτης, τα οποία αφορούν την ίδια τη δομή του συστήματος μέσα στο οποίο παράγεται το κυπριακό σινεμά.

Ο κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο οικονομικό χρέος, που καλείται να αποπληρώσει, για το οποίο ωστόσο θεωρεί πως ευθύνεται η Συμβουλευτική Επιτροπή Για τον Κινηματογράφο [ΣΕΚΙΝ] του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όταν αποφάσισε να λογοκρίνει την προηγούμενη του ταινία, «Ακάμας».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προσδοκία του, επίσης, είναι να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τον κινηματογράφο, στον οποίο τόσο το υπουργείο, που είναι υπεύθυνο για την 7η τέχνη, αλλά και η παραγωγοί της να τοποθετηθούν ελεύθερα για να δομηθεί ένα επαγγελματικό σύστημα επιχορήγησης και αξιολόγησης των ταινιών.

Ο Π. Χρυσάνθου έχει σκηνοθετήσει και τα ντοκιμαντέρ «Το τείχος μας», «Λεπτομέρεια στην Κύπρο» κ.ά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χλόη Βερίτη

    Από σημερινή συνέντευξη του σκηνοθέτη Πανίκου Χρυσάνθου
    "Το πρόβλημα το εντοπίζω στο ότι όλες οι εξουσίες στο θέμα του κινηματογράφου είναι συγκεντρωμένες σε ένα πρόσωπο το οποίο έχει την νομοθετική εξουσία, δηλαδή είναι το ίδιο πρόσωπο που φτιάχνει τους κανονισμούς, είναι το ίδιο πρόσωπο που έχει επιρροή στις αποφάσεις που παίρνονται για την ΣΕΚΙΝ, είναι Πρόεδρος της ΣΕΚΙΝ, είναι το ίδιο πρόσωπο που με διάφορους άλλους τρόπους επιδρά και σε ανεξάρτητα σώματα όπως είναι η Ένωση Σκηνοθετών, υπάρχουν φιλοδωρήματα σε ανθρώπους, υπάρχουν επιδοτήσεις σε ανθρώπους. Κάποιος εάν ακολουθήσει το χρήμα θα δει διαπλοκές, θα δει πού πηγαίνει το χρήμα. Για να καταλάβει κάποιος τις διακρίσεις, πρέπει να κάνει έρευνα, πρέπει να κάνει συγκρίσεις των χρημάτων που δίνονται, των προσώπων που τα παίρνουν και των Γραφείων Παραγωγής που τα παίρνουν. Αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση με συμφέροντα και το θέμα έχει γίνει τόσο πολύπλοκο που κανένας δεν ξέρει ποιοι είναι οι λόγοι που δουλεύει έτσι το σύστημα. Πάντως δεν δουλεύει αξιοκρατικά. Πρόθεσή μου είναι να κάνω απεργία διαρκείας. Δε βάζω όριο."

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει