Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, άνοιξε και πάλι η κουβέντα σχετικά με το κατά πόσο το καθεστώς Ερντογαν στην Τουρκία είναι δημοκρατικό ή πρόκειται για μια (στην καλύτερη περίπτωση) συγκεκαλυμένη δικτατορία.

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα η κουβέντα αυτή «φούντωσε», έχοντας στον πυρήνα της ένα βασικό ερώτημα: έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που να είχε δικτατορία;

Στο ερώτημα αυτό έσπευσε να απαντήσει η Die Zeit αν και την απάντηση την ξέρουν καλύτερα απ’  όλους οι Έλληνες! «Έχει ξαναγίνει, όταν πριν από 50 χρόνια αξιωματικοί του ελληνικού στρατού έκαναν πραξικόπημα» γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα.

Στη συνέχεια η  Die Zeit παραθέτει τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου 1967-1974 και σημειώνει αναφερόμενη στην κατάρρευση της χούντας μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο: «Αμερικανοί και ΝΑΤΟ άφησαν όλα αυτά να συμβούν, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής επίθεσης στην Κύπρο. Αντιδρώντας ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κων/νος Καραμανλής ανακοίνωνε την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Για επτά χρόνια η χώρα βρίσκονταν εκτός νατοϊκής συμμαχίας. Οι αντίπαλοι της χούντας πιστεύουν ότι επτά χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 1967, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε αποκλείσει την Ελλάδα από την συμμαχία», καταλήγει η εφημερίδα Die Zeit.