Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν απόψε γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στο κέντρο του Καΐρου, αντικαθιστώντας τους αστυνομικούς οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στο κτίριο.

Η απομάκρυνση των αστυνομικών, οι οποίοι αποσύρθηκαν μέσα στο κτίριο, φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια να τερματιστεί η βία. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Κάιρο τις τελευταίες έξι ημέρες.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Σάμι Έναν, ο αντιπρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους νεαρούς ακτιβιστές που οργανώνουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Ωστόσο οι διαδηλωτές έχουν υψώσει ένα τεράστιο πανό με συνθήματα κατά του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, του Έναν και του Στρατιωτικού Συμβουλίου. «Κάτω, κάτω η στρατιωτική κυβέρνηση. Εμείς ο λαός είμαστε η κόκκινη γραμμή. Ο λαός θέλει την πτώση του στρατάρχη, του Σάμι Έναν και του Στρατιωτικού Συμβουλίου», αναγράφεται στο πανό.

Ο ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, του κορυφαίου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, κάλεσε την αστυνομία να μην ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών και το στρατό να αποφύγει τις συγκρούσεις. Παράλληλα, ο ιμάμης Άχμεντ Αλ-Τάγιεμπ, ζήτησε από τους διαδηλωτές να διατηρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της επανάστασης, “όποιες και αν είναι οι θυσίες και οι δυσκολίες” και να μην επιτίθενται σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες.

Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν επίσης τις αιγυπτιακές αρχές να μην καταφεύγουν σε «απαράδεκτη βία» εναντίον των διαδηλωτών και σε συνεργασία με την αντιπολίτευση να βρουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.