Το Ιράν θα υποστεί νέες κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης αλλά θα καταφέρει να τις ξεπεράσει, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Μεχντί Γαζανφαρί εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους μέτρα θα στραφούν κατά της Δύσης.

«Οι χώρες που υφίστανται κυρώσεις υποφέρουν από αυτές, το κόστος των εμπορικών συναλλαγών αυξάνεται και η μεταφορά των χρημάτων καθίσταται δυσκολότερη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα αντέξουμε τις κυρώσεις αλλά ταυτόχρονα οι τακτικές μας (για να τις παρακάμψουμε) θα γίνουν πιο ευφυείς. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».

«Η διοίκηση της χώρας δεν θα είναι αδύνατη».

Ο Γαζανφαρί πρόσθεσε ότι οι χώρες που θα υιοθετήσουν κυρώσεις θα υποφέρουν και οι ίδιες από αυτές.

«Είναι οι χώρες που δεν θα έχουν σε επάρκεια ενεργειακά προϊόντα. Αν δεν επενδύσουν εδώ, θα πρέπει να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις», τόνισε.

«Αν δεν επενδύσουν στα πετρελαϊκά μας προγράμματα, θα χάσουν μια καλή αγορά για να πωλούν εξοπλισμό και οι εταιρίες τους θα κλείσουν», πρόσθεσε.

«Εμείς θα μπορούμε να απευθυνθούμε στις ανταγωνίστριες εταιρίες… υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να διατηρήσουμε την επαφή με το εξωτερικό, τους οποίους ακόμη δεν έχουμε χρησιμοποιήσει».

«Δεν θα χαλαρώσουμε τη θέση μας και οι δυτικές χώρες συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο» προκειμένου «να ασκούν πιέσεις στο Ιράν», τόνισε. «Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει λύση. Θα πρέπει να βρουν μια λύση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του ιρανού υπουργού διατυπώνονται την ώρα που σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.