Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε ανησυχία σήμερα σχετικά με τις μεγάλες περικοπές που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές του κόσμου και να πλήξει την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Η χορήγηση βοήθειας αποτελεί μιας μορφής «επένδυση σε μέρη που βρίσκονται μακριά», επισήμανε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την πολιτική για την πυρηνική ενέργεια στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε να περικοπεί κατά 28% ο προϋπολογισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που θα μεταφραζόταν σε μεγάλες περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται σε βοήθεια αλλά και τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη η Μογκερίνι υπεραμύνθηκε σθεναρά της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει επιβεβαιώσει πέντε φορές ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία του 2015.

«Δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση» ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, σημείωσε η Μογκερίνι και πρόσθεσε πως πιστεύει πως η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί στη συμμόρφωση προς τους όρους τους.