Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν και σήμερα για να αξιώσουν την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί -κατά πληροφορίες επρόκειτο για ένα 10χρονο ή 14χρονο κορίτσι-, και ο απολογισμός αυτός ίσως αυξηθεί, ανέφεραν σύροι αντικαθεστωτικοί.

Από την πλευρά της η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση στη Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του Άσαντ επαναλήφθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις παρά την μαζική ανάπτυξη των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, οργανώσεις που εκπροσωπούν το κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στα τεμένη μεγάλων πόλεων, στη Ντεράα, στη Χομς, στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην Ιντλίμπ και στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με τις οργανώσεις, που έκαναν λόγο για πολλές συλλήψεις.

Ο στρατός και οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές μια ημέρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος απείλησε την κυβέρνηση Άσαντ ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η βία εναντίον όσων διαδηλώνουν δεν σταματήσουν ως αύριο Σάββατο.

Πέρα από τους 11 νεκρούς τουλάχιστον 26 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Στη Χάμα και την Ντέιρ αλ Ζορ υπήρξαν επιχειρήσεις για τη σύλληψη αποστατών του στρατού και είχαν συλληφθεί τουλάχιστον «50 άνθρωποι» ως το μεσημέρι, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.