Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε ακόμη μία φορά τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, να σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών και να εφαρμόσει τη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Είναι σημαντικό ο Άσαντ να σταματήσει να σκοτώνει το λαό του και να εφαρμόσει τη συμφωνία» είπε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα.

«Συζητώ αδιάκοπα το ζήτημα με χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και τον γενικό του γραμματέα, Νάμπιλ αλ Αράμπι. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη-μέλη του Συνδέσμου θα ασκήσουν την ηγεσία τους ώστε η κρίση να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» και την κάλεσε να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί, η οποία την έχει φέρει στο «χείλος του γκρεμού» απαιτώντας παράλληλα από την Δαμασκό να ζητήσει αμέσως συγγνώμη για τις επιθέσεις στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Συρία.

Η Άγκυρα έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό την υπομονή της με τον Άσαντ, ο οποίος αποτυγχάνει να τερματίσει την οκτάμηνη εκστρατεία καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του και να εφαρμόσει τις υπεσχημένες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η Τουρκία πλέον φιλοξενεί το βασικό όργανο της συριακής αντιπολίτευσης και παρέχει άσυλο σε στρατιώτες της Συρίας που αποσκιρτούν από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Ερντογάν στις σημερινές του δηλώσεις εξήρε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στους κόλπους του.

Σε μια εξέλιξη η οποία υπογράμμισε το πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο πρώην συμμαχικών χωρών, διαδηλωτές που πρόσκεινται στο καθεστώς, οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες, επιτέθηκαν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Συρία το Σαββατοκύριακο, καίγοντας την τουρκική σημαία.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ ζήτησε συγγνώμη χθες για τις επιθέσεις, εκτός των αποστολών της Τουρκίας έγιναν στόχος διπλωματικές αποστολές και της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, όμως ο Ερντογάν επέμεινε πως η Άγκυρα αναμένει περαιτέρω έκφραση συγγνώμης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει την παροχή ενέργειας στην Συρία εάν η Δαμασκός δεν αλλάξει πορεία.