Η Judy Melinek είναι μια ιατροδικαστής που στα χρόνια της καριέρας της έχει δει ουκ ολίγους άκρως περίεργους και ανατριχιαστικούς θανάτους.

Στην αρχική του επαγγελματικού της βίου είχε αναρωτηθεί αν θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες. Συνάδελφός της την παρότρυνε να δοκιμάσει το Μεγάλο Μήλο. «Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν όλοι οι απίθανοι τρόποι για να πεθάνει κανείς…», της είπε.

Τις πλέον ιδιαίτερες εμπειρίες της ως ιατροδικαστής τις συγκέντρωσε στο βιβλίο «Working Stiff: Two Years, 262 Bodies, and the Making of a Medical Examiner», το οποίο συνέγραψε μαζί με τον σύζυγό της T.J. Mitchell. Όπως λέει, τίποτα δεν ισχύει από αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση για το επάγγελμα του ιατροδικαστή.

askdaydtar1

Η Melinek ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το νυστέρι, το 1999. Η πρώτη της νεκροψία έγινε στο πτώμα ενός 26χρονου ναρκομανή και ακολούθησε ενός χίπστερ ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στην ταράτσα ενός κτιρίου στην Chinatown. «Ένας όμορφος τύπος, αλλά με ένα χαζό βλέμμα», θα έλεγε αργότερα στον άντρα της. «Όλοι έχουν αυτό το χαζό βλέμμα όταν πεθαίνουν έτσι δεν είναι;», ήταν η απάντηση και τον διόρθωσε λέγοντάς του ότι έμοιαζε όπως κάθε άνθρωπος που είχε κεραυνοβοληθεί.

Μια άλλη σωρός άνηκε σε ένα νεαρό, ο οποίος κλειδώθηκε έξω από το διαμέρισμά του όταν έβγαλε τα σκυλιά του για βόλτα. Αντί να καλέσει κλειδαρά, ανέβηκε στην οροφή, άνοιξε το κουτί της καλωδιακής και τύλιξε ένα καλώδιο γύρω από το στήθος του. Το καλώδιο έσπασε και έπεσε από τον 8ο όροφο…

Άλλα φρικτά ατυχήματα ήταν τα εξής: Ένα μηχάνημα που έφτιαχνε egg rolls εξερράγη στην Chinatown και οι λεπίδες έκοψαν το χέρι ενός εργάτη. Ένας άλλος, πέθανε από ασφυξία όταν τον συνέθλιψε ένας τεράστιος κύλινδρος. Η Melinek κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, διαπίστωσε ότι ο άτυχος εργάτης είχε πλήρη διαύγεια για ελάχιστα λεπτά, καθώς η θωρακική κοιλότητα γέμιζε με αίμα.

«Υπέφερε;» είναι η ερώτηση που συχνά τη ρωτάνε. Τις περισσότερες φορές, η Melinek απαντούσε λέγοντας ψέματα.

«Ποιος είναι ο χειρότερος τρόπος για να πεθάνεις;» είναι η δεύτερη πιο συχνή ερώτηση που της κάνουν για να λάβουν την αποστομωτική απάντηση «δε θες να ξέρεις…». Όταν βέβαια επιμένουν, εκείνη τους λέει την ιστορία του Sean Doyle:

Ήταν γύρω στα Χριστούγεννα του 2002, και ο μπάρμαν Doyle βγήκε για ένα ποτό με τον φίλο του Michael Wright και την κοπέλα του τελευταίου. Καθώς γύρισαν με τα πόδια σπίτι, ο Wright έκρινε ότι ο φίλος του γλυκοκοίταζε τη φίλη του. Ένας αυτόπτης μάρτυρας θα έλεγε αργότερα ότι ο ζηλιάρης φίλος σκότωσε στο ξύλο τον άτυχο άντρα, ενώ σε κάποια φάση άκουσε το θύμα να εκλιπαρεί «όχι, μη μου σπάσεις τα πόδια!» κι άλλος μάρτυρας κατέθεσε πως ο εξαγριωμένος άντρας έριξε τον Doyle από ένα ανοιχτό φρεάτιο που είχε ύψος 5 μέτρων και έπεσε μέσα σε καυτό νερό. Ο δύστυχος άντρας, δεν πέθανε ακαριαία. Μάλιστα, όταν έφτασαν οι διασώστες εκείνος στεκόταν όρθιος και καλούσε σε βοήθεια.

Για κακή του τύχη, κανείς πυροσβέστης ή νοσηλευτής δεν κατέβαινε εκεί κάτω, καθώς ο χώρος θύμιζε κόλαση με θερμοκρασίες που δεν μπορούσε να αντέξει άνθρωπος. Το άψυχο σώμα του Doyle έφτασε τελικά στο τραπέζι της Melinek, και η ίδια έγραψε ότι «είχε βράσει σαν αστακός». Όλη η επιδερμίδα είχε λιώσει και τα εσωτερικά του όργανα έβραζαν… Το τραγικό όλων (αν υπάρχει αυτό) ήταν ότι ο άντρας είχε πλήρη συνείδηση όταν πέθαινε βασανιστικά. Ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης που είχα βιώσει στα δυο χρόνια που βρισκόμουν στην υπηρεσία», γράφει γι’ αυτή την εμπειρία η ιατροδικαστής. Αλλά την περίμεναν ακόμα και άλλες.

Υπήρχε, για παράδειγμα, ένας άντρας που είχε πηδήξει από πλατφόρμα του μετρό στις ράγες του τρένου. Στο πτώμα του δεν είχε απομείνει καθόλου αίμα. Δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο… «Όλοι οι συνάδελφοί μου εκείνη την μέρα συμφώνησαν ότι είχα την πιο κουλ υπόθεση της ημέρας».

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη, έμαθε ότι το δημοφιλέστερο σημείο για να αυτοκτονήσει κανείς, είναι το ξενοδοχείο Marriott Marquis στην Times Square. Η Melinek «άνοιξε» δυο πτώματα που είχαν πηδήξει από εκεί: ο ένας ήταν ένας 26χρονος, που έπεσε από τον 43ο όροφο. Το δεξί του χέρι και το αριστερό του πόδι, βρέθηκαν στον 11ο όροφο, τα άλλα δυο του άκρα στον 7ο και μέρη από το κρανίο του στο φρεάτιο του ασανσέρ.

Ο δεύτερος, πήδηξε από τον 23ο όροφο- το ένα του πόδι βρέθηκε στον 10ο όροφο και ο κορμός του στον 9ο…

askdaydtar2
Το ξενοδοχείο Marriott Marquis στην Times Square

Θέλετε και το πιο ανατριχιαστικό θάνατο, μέσα από τη συμβουλή μιας ιατροδικαστού; Αφορά σε όσους έχουν για κατοικίδια γάτες και πάει έτσι: «Ο θρύλος είναι πραγματικός. Ο πιστός σας σκύλος θα σταθεί δίπλα από το νεκρό σας σώμα, νηστικό, η γάτα όμως όχι. Θα σας φάει αμέσως, χωρίς τύψεις… Έχω δει τα αποτελέσματα».

askdaydtar3