Η κυβέρνηση του Ιράν παραμένει «ανοικτή» στο ενδεχόμενο να εμπλακεί εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά μόνον εάν τα άλλα μέρη της επιδείξουν σεβασμό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ σήμερα.

«Λέγαμε πάντοτε ότι είμαστε έτοιμοι για θετικές και χρήσιμες διαπραγματεύσεις αλλά, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, ο όρος προκειμένου αυτές οι συνομιλίες να είναι επιτυχείς είναι να εισέλθουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με μια στάση ισότητας και σεβασμού για τα δικαιώματα των εθνών», είπε ο Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αραβόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου αλ Αλάμ.

Ο Μεχμανπαράστ είπε ότι μια έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) χθες και η οποία φέρεται να περιέχει «αξιόπιστα στοιχεία» σχετικά με τις στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού ερευνητικού έργου αποτελεί απλώς την τελευταία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να κατασυκοφαντήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να νομίζουν ότι για να εμποδίσουν ένα μεγάλο έθνος όπως το Ιράν να επιτύχει τα δικαιώματά του πρέπει να πάνε ανάποδα και να πιέζουν ένα έθνος και προβάλουν αβάσιμες θεωρίες όπως η συνωμοσία για την δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να πιέζουν την IAEA να εκδώσει μια λαθεμένη έκθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Οι τελευταίες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία– συν τη Γερμανία, μια ομάδα που είναι γνωστή ως «5+1», αποτελματώθηκαν εκ νέου στις αρχές της χρονιάς. Ορισμένες κινήσεις που γίνονταν με στόχο την επανέναρξή τους μοιάζουν να εμποδίζονται ακόμα περισσότερο από την έκθεση της IAEA και την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η Τεχεράνη σχεδίαζε μια μυστική επιχείρηση με στόχο την δολοφονία του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μεχμανπαράστ είπε ότι η επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τις ενέργειες άλλων κρατών. «Θα παρατηρήσουμε όλη τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των 5+1 και θα λάβουμε την τελική μας απόφαση εξετάζοντας την κατάσταση και τις κινήσεις τους», είπε. «Εάν αισθανθούμε ότι η κατάσταση είναι ώριμη για εποικοδομητικές συνομιλίες και συνεργασία, θα ανακοινώσουμε την αντίδρασή μας» σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.