Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει «σοβαρές ανησυχίες» που αφορούν στο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η υπηρεσία έχει σοβαρές ανησυχίες που αφορούν μία πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» αναφέρει η ΙΑΕΑ στο έγγραφό της, σημειώνοντας ότι βασίζεται σε «αξιόπιστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι το «Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού».

Το νέο αυτό έγγραφο κομίζει καινούρια στοιχεία τα οποία φέρονται να καταδεικνύουν τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, καθώς και την πραγματοποίηση ερευνών και δοκιμών που έχουν σχέση με αυτά τα όπλα.
Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, πριν από το 2003, οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος και ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές είναι πιθανό να συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ΙΑΕΑ κάλεσε το Ιράν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση για να διασαφηνιστούν αυτές οι πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να βασιστούν στην έκθεση της ΙΑΕΑ προκειμένου να πιέσουν για την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.