Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει μια ακόμη εβδομάδα πολιτικού βίου.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί «αντάρτες βουλευτές του Καβαλιέρε, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προτίθενται να ψηφίσουν ,αύριο, τον ισολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2010 στην βουλή, «απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος».

Μπορεί, όμως, κάποιοι, να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.

Κάτι που σημαίνει ότι η οριστική αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, κατά τα λεγόμενά του, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η στρατηγική του «μίστερ τιβί», σύμφωνα με τους ιταλούς αναλυτές, είναι η εξής: θα αντιμετωπίσει την δοκιμασία της βουλής, με κίνδυνο να μειοψηφήσει. Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, όμως, πριν μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζότζιο Ναπολιτάνο, ο ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

Όλα αυτά, για να προβάλλει το αίτημα, στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο, για άμεση διεξαγωγή εκλογών, ή για να προσπαθήσει, ο ίδιος, να συνθέσει νέα κυβέρνηση. Για να μην βγει, δηλαδή ηττημένος, μετά από δεκαεπτά χρόνια πολιτικής δράσης.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σαφές ότι εξαρτώνται άμεσα και επηρεάζονται καθοριστικά, από την στάση των αγορών και του δεύτερου, σε δύναμη κυβερνητικού εταίρου, της Λέγκας του Βορρά, που δεν «βλέπει», έως τώρα, θετικά, την δυνατότητα σύνθεσης νέας κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.