Την προσωρινή αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι και του Φατμίρ Λιμάι, ζήτησε η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, έως την εκδίκαση της εναντίον τους υπόθεσης, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, EULEX, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι της προσωρινής αποφυλάκισης των δύο κρατουμένων, αναφέρει η ομάδα υπεράσπισης.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου και ένας από τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, την περίοδο της κρίσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κρατείται από τις 21 Ιουλίου.

Ο Χαραντινάι είχε κριθεί, πρωτόδικα αθώος για όσα τού καταλογίζονταν αναφορικά με τη δράση του στις τάξεις του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου», η εισαγγελία όμως άσκησε δίωξη κατά της πρωτόδικης αυτής απόφασης.

Ο Χαραντινάι και ο Λιμάι, ο οποίος είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου(UCK)», θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκ νέου για τις έξι από τις 37 κατηγορίες που αντιμετώπισαν πρωτόδικα και αφορούν συγκεκριμένα τις ενέργειές τους κατά κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του UCK, στο χωριό Γιαμπλάνιτσα, κοντά στο Ντέτσανι, από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 1998.