Τέσσερα άτομα, ένας Λίβυος και τρεις Ιταλοί, κατηγορούνται, στο πλαίσιο έρευνας της ιταλικής δικαιοσύνης για διεθνές εμπόριο όπλων, ότι πώλησαν οπλισμό σε χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο, όπως είναι η Λιβύη και το Ιράν.

Στα τέσσερα αυτά άτομα (τα τρία εκ των οποίων προφυλακίσθηκαν) συμπεριλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ιταλών από τη Νάπολη, που έχει ασπασθεί την μουσουλμανική θρησκεία. Αυτοί οι δύο Ιταλοί χαρακτηρίζονται από τα μέσα ενημέρωσης υποστηρικτές του ακραίου μουσουλμανικού εξτρεμισμού. Η έρευνα αφορά και την πώληση όπλων σε ένοπλη οργάνωση της Λιβύης, η οποία φέρεται να συνδέεται με τον ISIS, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι δυο Ναπολιτάνοι που αποφάσισαν να στηρίξουν το εξτρεμιστικό Ισλάμ είχαν απαθανατισθεί σε φωτογραφία με τον Ιρανό πρώην πρόεδρο Αχμαντινεζάντ. Στην παράνομη πώληση οπλισμού συμπεριλαμβάνονταν ελικόπτερα με πυραύλους αέρος-εδάφους. Μεγάλος μέρος των όπλων αυτών, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, είχαν παραχθεί από ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα από την έρευνα, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πωλούσαν σε χώρες όπως το Ιράν και την Λιβύη ελικόπτερα για παροχή πρώτων βοηθειών, τα οποία, με μικρές μετατροπές, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικές επιχειρήσεις.