Δυνάμεις του στρατού σκότωσαν τον Αλφόνσο Κάνο, ηγέτη της αντάρτικης παράταξης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) χθες, καταφέρνοντας άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην ένοπλη οργάνωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι FARC έχουν υποστεί μια σειρά από βαριά χτυπήματα στην διάρκεια της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον τους, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία χρονολογείται από το 2002. Την περίοδο αυτή έχασαν πολλούς σημαντικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς τους ηγέτες.

Ο θάνατος του Κάνο, που ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτών μετά το θάνατο ενός από τα ιδρυτικά μέλη των FARC το 2008, χαρακτηρίζεται νίκη στρατηγικής σημασίας για τον συντηρητικό κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Σάντος, πρώην υπουργός Άμυνας, ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο δεσμευόμενος να συνεχίσει την σκληρή πολιτική του έναντι των ανταρτών.

Ο θάνατος του Κάνο ακολουθεί εκείνον του Μόνο Χοχόι, ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου των FARC, σε μια αεροπορική και χερσαία επιχείρηση εναντίον του στρατοπέδου του.

Η χθεσινή επιχείρηση καταδεικνύει ότι ο στρατός της Κολομβίας είναι σε θέση να πλήττει ηγετικά στελέχη των ανταρτών βαθιά στα εδάφη που ελέγχουν, σε βουνά και ζούγκλες. Αν και θεωρείται απίθανο ότι θα σημάνει το τέλος του εμφυλίου στην Κολομβία, που διαρκεί πέντε δεκαετίες, ο θάνατός του μειώνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές, διοικητικές και συντονιστικές δυνατότητες των ανταρτών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας επιτέθηκαν σε έναν από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους. . . σκοτώθηκε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Κάουκα», είπε νωρίτερα ο κυβερνήτης της, Αλμπέρτο Γκονσάλες Μοσκέρα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.

Πηγή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι σε θέση να “επιβεβαιώσει το θάνατο” του Κάνο.