Τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον παρουσιάζουν μείωση του ποσοστού των ανέργων τον Οκτώβριο στο 9%, λόγω του αριθμού προσλήψεων τον μήνα αυτόν, γεγονός που υπόκειται σε διάφορες ερμηνείες.

Τον Οκτώβριο το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο διαμορφωθέν στο 9% του εργατικού δυναμικού. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και ένα εξάμηνο. Επίσης, για 13ο -συνεχή- μήνα δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταργήθηκαν.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) έχει ήδη επισημάνει ότι, προκειμένου να αφομοιώνεται όλος ο αριθμός των νέων που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά, πρέπει μηνιαίως να δημιουργούνται 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για τον Οκτώβριο του 2012 η Fed προβλέπει οι άνεργοι να αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,5% του εργατικού δυναμικού.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, από τις Κάννες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της G20 χαρακτήρισε τα στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Οκτώβριο «θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Natixis Τόμας Τζούλιεν, «στο αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται μια ήπια άνοδος» του αριθμού των ανέργων.