Ενόσω η Πολωνία για να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της ικανές να αντιμετωπίσουν μια «στρατιωτική πίεση» από τη Ρωσία εξετάζει νέους εξοπλισμούς, θα χρειαστεί παρά ταύτα ενισχύσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως «εγγύηση ανεξαρτησίας», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Άντονι Ματσιέρεβιτς.

Στόχος του Πολωνού αξιωματούχου, σύμφωνα με το Russia Today, είναι η Πολωνία να φτάσει σε τέτοιο σημείο εκσυγχρονισμού του στρατού της, ώστε να μην χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για την άμυνά της.

Εκτός από την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών της η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει 14 ελικόπτερα από τις ΗΠΑ

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται και μια προσφορά από Ιταλική εταιρεία. Το συμβόλαιο θα είναι ύψους 244 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τα ελικόπτερα η Βαρσοβία εξετάζει την αγορά έως και 100 μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ. Η Πολωνία ήδη διαθέτει μαχητικά αυτού του τύπου που πήρε μεταχειρισμένα από την Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται προμήθεια πυραύλων αέρος-αέρος και κρουζ που θα εξοπλίσουν τα μαχητικά, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων

Προς το παρόν όμως η Πολωνία ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 6000.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα, θωρακισμένα οχήματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και φορτηγά έφτασαν στην Γερμανία με στόχο την μεταφορά τους σε Πολωνία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όλα μαζί έφτασαν τα 2800 οχήματα παντός τύπου που συνοδεύονταν από 4000 στρατιώτες . Οι χώρες στις οποίες θα αναπτυχθούν εκτός της Πολωνίας είναι οι χώρες της Βαλτικής, η Βουλγαρία και η Ρουμανία