Ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο προειδοποίησε χθες τους πολιτικούς
αντιπάλους του εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας, ύστερα από την κίνηση της κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερους 52 πολιτικούς κρατουμένους.

Στην ομιλία του στη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης για τα οικονομικά ζητήματα, ο Κάστρο τόνισε πως «η επανάσταση μπορεί να φανεί γενναιόδωρη διότι είναι δυνατή και η δύναμή της αντλείται από την πλειοψηφική στήριξη του λαού και κατά συνέπεια περιττό θα ήταν να υπενθυμίσουμε πως όσοι επιχειρήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μας δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι».

Όσον αφορά την αποφυλάκιση των 52 πολιτικών κρατουμένους, ο Κάστρο έκανε το πρώτο επίσημο σχόλιό του τονίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα του δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση λόγω της κίνησης αυτής.

«Κανείς δεν θα πρέπει να αυταπατάται. Η υπεράσπιση των ιερών επιτευγμάτων μας, των δρόμων και των πλατειών μας, είναι το πρώτιστο καθήκον των επαναστατικών δυνάμεών μας», τόνισε ο Κουβανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά την αποχώρηση του αδελφού του και ιστορικού ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ, πριν τρία χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε πως η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων ήταν μία κυρίαρχη απόφαση του κουβανικού κράτους βάσει των νόμων της Πολιτείας. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι απελάθηκαν στην Ισπανία, δεν ήταν φυλακή εξαιτίας των ιδεών τους, αλλά διότι ήταν στην υπηρεσία των ΗΠΑ, του αποκλεισμού που εφαρμόζουν και των ανατρεπτικών τους πολιτικών, τόνισε ο Κάστρο.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο «σύγκρουσης τάσεων» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας τη σημασία «της ενότητας ανάμεσα στους επαναστάτες, την Επαναστατική διοίκηση και την πλειοψηφία του λαού, ώστε να συνεχίσουμε την τελειοποίηση του σοσιαλισμού».

Στο εσωτερικό πεδίο, ο Ραούλ Κάστρο επανέλαβε πως οι πολυαναμενόμενες από τον πληθυσμό κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν «βήμα -βήμα, στο ρυθμό που θα καθορίσουμε εμείς» ώστε να αποφευχθούν λάθη.

Ο Κουβανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ληφθούν μέριμνες για την τακτοποίηση των ανέργων σε παραγωγικούς τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ για να δοθεί «εναλλακτική» ώθηση στους εργαζόμενους θα επιτραπεί «μία επέκταση της ιδιωτικής δραστηριότητας» στις μικρές επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα που ήδη ισχύουν για τα κομμωτήρια, τα ταξί και τα οικογενειακά εστιατόρια.

Επίσης ένα άλλο σχέδιο που ανακοίνωσε είναι η κατασκευή 16 γηπέδων γκολφ, που θα περιλαμβάνουν επαύλεις, οι οποίες θα πωληθούν σε πλούσιους αλλοδαπούς, ‘ένα μέτρο που είναι πρωτοφανές για την Κούβα έπειτα και από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’90.