Ο Daryl Davis είναι ένας μουσικός που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τον Chuck Berry. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, ο μαύρος μουσικός έχει θέσει σαν αποστολή του να πιάσει φιλίες με ομάδες μίσους όπως η Κου Κλουξ Κλαν, αντιμετωπίζοντάς τους με την ερώτηση: «Πώς μπορείς να με μισείς, αφού δε με ξέρεις καθόλου;».

Η προσπάθειά του είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Accidental Courtesy».

Παρότι η προσέγγιση του Davis μπορεί να φαντάζει επικίνδυνη, ο ίδιος εξηγεί τη λογική του: «Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα είναι ότι όταν ενεργά μαθαίνεις για κάποιον άλλο, παθητικά τους διδάσκεις για τον εαυτό σου».

«Σε όλη μου τη ζωή αναζητούσα απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Ποτέ δεν είχα στόχο να πείσω κάποιον να φύγει από την ΚΚΚ. Απλώς του έθετα το ερώτημα και περίμενα την απάντηση», προσθέτει ο 58χρονος μουσικός των μπλουζ και της R&B.

Ο Davis από το Σικάγο των ΗΠΑ έχει συνεργαστεί ακόμη και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ο καλοκάγαθος αυτός γίγαντας, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βγάλει την κουκούλα από 200 μέλη, δηλαδή τους έπεισε να αποχωρήσουν από τη ρατσιστική αυτή οργάνωση απλά αντιμετωπίζοντας με το πιο ισχυρό όπλο: την καλοσύνη και κατ’ επέκταση τη φιλία.

i4ji36wc

Η μοναδική αυτή Οδύσσεια, ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’80, οπότε και αποφάσισε να ταξιδεύει ανά τις ΗΠΑ με σκοπό να γνωρίσει τους ανθρώπους με τις λευκές στολές. Έχει γράψει μέχρι και βιβλίο, το «Klan-destine Relationships: A Black Man’s Odyssey in the Ku Klux Klan» το οποίο και θα επανακυκλοφορήσει με φρέσκο υλικό την επόμενη χρονιά.

«Η μουσική σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο στη γεφύρωση πολλών κενών στις φυλετικές διακρίσεις. Όταν έπαιζα σε ένα μαγαζί λευκών, ένας άντρας με πλησίασε στο διάλειμμα, έβαλε το χέρι του στον ώμο μου και μου είπε ‘αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω μαύρο να παίζει πιάνο όπως ο Jerry Lee Lewis΄. Του εξήγησα ότι ο Lewis έμαθε να παίζει έτσι από μαύρους μουσικούς. Δε με πίστεψε, ούτε όταν του είπα ότι ο Lewis υπήρξε φίλος μου… Έπειτα από κουβέντα μου αποκάλυψε ότι ήταν μέλος της ΚΚΚ. Με τον καιρό γίναμε καλοί φίλοι και εγκατέλειψε την οργάνωση».

5p4b35f3

Ο Daryl γνωρίζει καλά ότι σε τέτοιες προσεγγίσεις τα πάντα μπορούν να συμβούν, καθώς αρκετές ήταν οι φορές που απειλήθηκε. Σε αυτές τις πράγματι ελάχιστες περιπτώσεις, μια φορά κατέληξε στην αστυνομία και σε μια άλλη στη φυλακή. «Υπήρξαν ορισμένα περιστατικά όπου απειλήθηκα και σε άλλα που έπρεπε να εμπλακώ σωματικά. Ευτυχώς, νίκησα σε πολλά από τα περιστατικά βίας. Μερικοί δε κρύβουν την απέχθειά τους βλέποντας έναν μαύρο και το μόνο που θέλουν είναι να του κάνουν κακό.

Μια συνάντηση πάντως που θα μπορούσε να είχε βίαιη κατάληξη, ήταν με ένα ισχυρό στέλεχος της Grand Dragon, παρακλάδι της ΚΚΚ στο Μέριλαντ, με έναν άντρα ονόματι Roger Kelly. «Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος γι’ αυτή τη συνάντηση. Είχα διαβάσει κάθε βιβλίο για την Κλαν που υπήρχε. Στην πραγματικότητα, γνωρίζω περισσότερα για την οργάνωση απ’ ό,τι τα μέλη της. Με είχαν πληροφορήσει πως ο Roger Kelly θα μπορούσε να με σκοτώσει. Αισθάνθηκα σίγουρος χωρίς κάποιο όπλο. Και τα κατάφερα». Μάλιστα, ήταν τέτοια η επιτυχία της αποστολής του στο Μέριλαντ που πλέον το παρακλάδι της ΚΚΚ σχεδόν αποδεκατίστηκε από μέλη.

epx038va

«Απλά τους δίνω την ευκαιρία να με γνωρίσουν και τους φέρομαι όπως θέλω να φέρονται σε εμένα. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιδεολογία δεν είναι αυτή που τους αρμόζει. Συχνά, εγώ γίνομαι η ώθηση για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα και είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από τέτοιες συναντήσεις έχουν δημιουργηθεί φιλίες», δηλώνει ο ίδιος.