Διαδηλωτές συγκρούστηκαν απόψε στο Κάιρο με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας λιτανείας προς τιμή ενός νεαρού που, σύμφωνα με μια τοπική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανίστηκε μέχρι θανάτου μέσα σε φυλακή.

Δεκάδες διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών όταν η οικογένεια του Έσαμ Άλι Άτα Άλι έφερε τη σορό του στην πλατεία Ταχρίρ όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι για να ζητήσουν από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου να επιστρέψει την εξουσία στους πολιτικούς.

Ορισμένοι, που έφυγαν από την πρώτη διαδήλωση για να ακολουθήσουν την κηδεία του 23χρονου Έσαμ, φώναζαν ρυθμικά: «Ο λαός θέλει την εκτέλεση του στρατάρχη», αναφερόμενοι στον Χουσέιν Ταντάουι ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο.

Ο Έσαμ Άτα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για βιαιοπραγία και κατάληψη ενός διαμερίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, πέθανε την Πέμπτη αφού έφαγε ένα «άγνωστο δηλητήριο». Έχασε τις αισθήσεις του και υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει ότι ο νεαρός κατάπιε ένα σακουλάκι με χάπια παρουσία της μητέρας και της αρραβωνιαστικιάς του.

Ωστόσο, η Άιντα Σάιφ Αλ-Ντάουλα, η διευθύντρια του κέντρου αλ-Ναντίμ που κατήγγειλε τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο νεαρός, είπε ότι η νεκροτομή ήταν εντελώς «επιφανειακή». Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο διακρίνονται αίμα και ουλές στο δεμένο με επιδέσμους πρόσωπο του Έσαμ.