Η Ισπανία απηύθυνε σήμερα αυστηρή προειδοποίηση στον πρεσβευτή της Συρίας στη Μαδρίτη, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τις κατηγορίες για παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς σε βάρος αντικαθεστωτικών, οι οποίες φέρεται να διαπράχθηκαν από «μέλη της πρεσβείας».

Το υπουργείο Εξωτερικών μετά τις «κατ΄επανάληψη διαμαρτυρίες Σύρων πολιτών και Σύρων ισπανικής καταγωγής, διαφωνούντων με το καθεστώς της Δαμασκού», κάλεσε τον πρεσβευτή Χουσαμεντίν Αλά’α για να του εκφράσει την «ανησυχία» του και την «απόρριψή» του όσον αναφορά τέτοιου είδους ενέργειες.

Ο πρεσβευτής «ειδοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα απέναντι σε ενέργειες που διαπράττονται στο έδαφός της από πρόσωπα που έχουν διπλωματική διαπίστευση ή επίσημη θέση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μαδρίτη ζήτησε να «τερματιστεί κάθε ενέργεια του προσωπικού της πρεσβείας η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών και συγκεκριμένα της ελευθερίας της συνάθροισης και της έκφρασης», στη διάρκεια της συνάντησης του πρεσβευτή με υψηλόβαθμο διπλωμάτη αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα στο Κάιρο ο ‘Ομαρ Ιντλίμπι εκπρόσωπος των οργανώσεων των σύρων αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Συρίας, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν από τη διεθνή κοινότητα την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» και την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Είκοσι άμαχοι σκοτώθηκαν στην κεντρική επαρχία Χομς και 17 διαδηλωτές στη γειτονική επαρχία Χάμα, διευκρίνισε.