Δύο μέρες μετά το φονικό σεισμό που χτύπησε την Τουρκία σκοτώνοντας 432 ανθρώπους οι κάτοικοι ένιωσαν ξανά τον τρόμο χθες το απόγευμα όταν ένας ισχυρός μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ έγινε στην περιοχή Ντεγκιρμένοζου, μεταξύ της Βαν και της Ερτζίς.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να ανασύρουν ζωντανούς παγιδευμένους κάτω από τα χαλάσματα, αν και το έργο τους δυσκολεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις συνεχείς μετασεισμικές δραστηριότητες.

Οι σεισμόπληκτοι ζουν σε σκηνές στο ύπαιθρο και εξυπηρετούνται από αυτοσχέδιες κουζίνες και νοσοκομεία που έχουν φτιάξει για την εξυπηρέτησή τους τούρκοι αξιωματούχοι.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες στιγμές ανακούφισης με χαρακτηριστικότερη τη διάσωση ενός βρέφους μόλις 14 ημερών από τα ερείπια, της μητέρας του και της γιαγιάς του μετά από 46 ώρες.

Η πόλη Βαν μοιάζει με φάντασμα. Πολύ περισσότερο, όμως, η πόλη Ερτζίς στην οποία τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει αγγίζουν τις 2.000.

Χθες επικράτησε ένταση σε φυλακή της πόλης Βαν όταν κρατούμενοι επιτέθηκαν στους φρουρούς με μαχαίρια και ψαλίδια, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Την Κυριακή που έγινε ο σεισμός φαίνεται πως το έσκασαν 200 κρατούμενοι εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικράτησε μετά τη δόνηση.