Να ρισκάρει με πρόωρες εκλογές και τον Μπέπε Γκρίλο να περιμένει στη γωνία σκέφτεται ο Ματέο Ρέντσι μετά τη σαρωτική ήττα και την επικείμενη παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο Ρέντσι έχει στο μυαλό του να οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο.

«Δεν αφήνω τη ‘σημαία’ των πρόωρων εκλογών στον Γκρίλο και τους άλλους» λέει σε συνεργάτες του έχοντας ήδη βάλει στον «πάγο» την παραίτηση έως την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας επί του Προϋπολογισμού του 2017, με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα είναι η ώρα για τον Ματέο Ρέντσι να επιστρέψει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για την επίσημη υποβολή της παραίτησής του.

Αυτό που επιδιώκει ο Ρέντσι είναι να εμφανιστεί ενώπιον του Ματαρέλα με ισχυρή πλειοψηφία στους Κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος πρόωρες κάλπες, αναφέρει το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Το σχέδιο του προβλέπει κάλπες τον Φεβρουάριο, με τον ίδιο τον παραιτηθέντα Ρέντσι να οδηγεί τη χώρα στις κάλπες. «Καμία διαδοχή. Καμία κυβέρνηση τεχνοκρατών», αναφέρει η Repubblica.

Το ερώτημα είναι όμως εάν έχει εσωκομματική στήριξη για τις πρόωρες κάλπες -που μετά μανίας ζητούν το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, τη στιγμή που η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αντίθετα χαμηλούς τόνους και θέλει κάλπες μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου προσβλέποντας σε συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν πάει σε εκλογές δεν είναι σίγουρο ότι θα τις κερδίσει. Ο Ρέντσι θεωρεί ότι το 40% που είπε στο «ναι» στο δημοψήφισμα είναι δικό του αποκλειστικά, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι διαιρεμένο.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο ζητάει εδώ και τώρα εκλογές, μετά την πανωλεθρία του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα, και όλα δείχνουν ότι είναι πλέον το δημοφιλέστερο κόμμα της Ιταλίας και θα κέρδιζε την εξουσία.

Το καλοκαίρι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το M5S ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φθάνοντας περίπου το 30% των προθέσεων ψήφου και συνεχίζοντας την τάση που έχει εδώ και καιρό να αυξάνει την υποστήριξή του, την ώρα που η δημοτικότητα του Ρέντσι μειώνεται.

Μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα και τη σαρωτική ήττα του Ρέντσι, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εμφανίζεται ενισχυμένο σύμφωνα με αναλυτές.

Μάλιστα βάσει του εκλογικού νόμου που προβλέπει εκλογές σε δύο γύρους και τον οποίο πέρασε πέρυσι ο Ρέντσι, το προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων αυξάνεται δραματικά μέχρι και 13 μονάδες.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά έχουν υποσχεθεί, εάν έρθουν στην εξουσία, να κάνουν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στη νομισματική ένωση. Το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Forza Italia, είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας για τη νομισματική ζώνη και ενδεχομένως να επιλέξει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η στήριξη της Ιταλίας στο ευρώ είναι μια από τις χαμηλότερες.

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων ήταν ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου, αλλά φαίνεται ότι τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και το «όχι» δίνει αέρα στο κίνημα του κωμικού.

Εκτός από τους 17 ευρωβουλευτές του, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαθέτει 91 βουλευτές στην ιταλική βουλή, 88 μέλη τοπικών συμβουλίων και εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους.