Το 2010 ίδρυσε το Romani Design, την πρώτη εταιρία τσιγγάνικης μόδας στην Ουγγαρία, μαζί με τη νεότερη αδελφή της, την Έλενα Βάργκα η σχεδιάστρια μόδας, Ερικα Βάργκα, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη μόδα για να ενισχύσει την αποδοχή της κοινότητας των Ρομά στην ουγγρική κοινωνία.

Έκτοτε τα πολύχρωμα και ενίοτε φανταχτερά σχέδιά της έχουν κερδίσει θαυμαστές στην Ουγγαρία, όπως και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στην Ινδία όπου επίσης παρουσιάζει τις κολεξιόν της με γυναικεία και ανδρική ένδυση.

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ένδυση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς των προγόνων της, η σχεδιάστρια ελπίζει ότι η μόδα μπορεί να καταπολεμήσει στερεότυπα στην κοινωνία.

Γεννημένη στην ανατολική Ουγγαρία, η 46χρονη Ερικα έφτιαχνε κοσμήματα πριν στραφεί στην ένδυση. Εργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια ως δασκάλα μικρών Ρομά — μια εμπειρία που την επηρέασε βαθιά ως σχεδιάστρια μόδας.

«Μιλούσαμε πολύ για το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε την ταυτότητα μας των Ρομά και να ζούμε πλήρως σύμφωνα με αυτήν». «Για να πετύχει αυτό», προσθέτει η Βάργκα, «η κοινωνία πρέπει επίσης να αλλάξει, να γίνει πιο ανοικτή απέναντι στους Ρομά που αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της Ουγγαρίας».

«Ο λόγος που ίδρυσα τη Romani Design είναι γιατί ήθελα έναν πολύ πιο ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας και για να ενισχύσω το κύρος της κουλτούρας των Ρομά», είπε η Βάργκα από το μικρό της σχεδιαστήριο στη Βουδαπέστη.

Στη λαμπερή επίδειξη μόδας στην πρωτεύουσα των ούγγρων σχεδιαστών το Σαββατοκύριακο, που διοργάνωσε το περιοδικό Marie Claire, τα μοντέλα της κατέκλυσαν την πασαρέλα φορώντας τα ζωηρά τσιγγάνικα σχέδια.

«Το γεγονός ότι τσιγγάνικες εταιρίες ένδυσης εντάσσονται τώρα στον διεθνή κόσμο της μόδας είναι μια τεράστια εμπειρία για την κοινότητα των Ρομά», δήλωσε η 38χρονη Λορένα Ντόγκι μια Ρομ ακτιβίστρια από τη Ρουμανία.