Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά στην είσοδο μιας αεροπορικής βάσης στη νότια Ιορδανία, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Ο ιορδανικός στρατός έκανε λόγο από τη δική του πλευρά για δύο αμερικανούς εκπαιδευτές νεκρούς και άλλους δύο τραυματίες, έναν αμερικανό εκπαιδευτή και έναν ιορδανό αξιωματικό.

«Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί συνολικά σκοτώθηκαν σήμερα στην Ιορδανία», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι στρατιωτικοί επέβαιναν σε οχήματα και πλησίασαν την πύλη ενός ιορδανικού στρατοπέδου εκπαίδευσης όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά ελαφρών όπλων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έναν άλλο αμερικανό αξιωματικό ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Ιορδανός άνοιξε πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι αμερικανοί στρατιωτικοί.

Όμως οι λόγοι για τους οποίους άνοιξε πυρ, είτε από πρόθεση να σκοτώσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς, ή από «παρεξήγηση» δεν είναι ακόμη σαφείς, είπε ο αξιωματικός αυτός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τον νέο απολογισμό που έδωσε η Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού παρέπεμψε στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα στο Αμάν.

Στην ανακοίνωση αυτή οι ένοπλες δυνάμεις του χασεμιτικού βασιλείου κάνουν λόγο για δύο αμερικανούς εκπαιδευτές νεκρούς.

«Μια ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην είσοδο της αεροπορικής βάσης Βασιλιάς Χουσέιν στην αλ Τζαφρ (σ.σ. νότια), έπειτα από μια απόπειρα ενός οχήματος εκπαιδευτών να εισέλθει στη βάση, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο εκπαιδευτών» αμερικανικής εθνικότητας, σημειώνεται.

Σε μια πρώτη εκδοχή της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ιορδανικός στρατός, ανέφερε ότι οι αμερικανοί εκπαιδευτές αγνόησαν τις διαταγές των σκοπών της βάσης που απαίτησαν να σταματήσουν.

Διεξάγεται έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες και τα αίτια του συμβάντος, κατά την ίδια πηγή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία αναφέρθηκε σε ένα «επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκη αμερικανικό (στρατιωτικό) προσωπικό», σε μια ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τον Νοέμβριο του 2015, δύο αμερικανοί εκπαιδευτές κι ένας νοτιοαφρικανός συνάδελφός τους σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός ιορδανού αστυνομικού σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας ανατολικά του Αμάν. Δεν είχε υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για εκείνη την επίθεση.

Η Ιορδανία, ένας από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, διατηρεί εξαιρετικά στενή σχέση με τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στον τομέα των ένοπλων δυνάμεων.