Το πρώτο στάδιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ θα αρχίσει τη Δευτέρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της Χαμάς, δήλωσε στη Βηρυτό πως μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος με αρχηγό τον Χάλεντ Μεσάαλ, τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, θα φτάσει στο Κάιρο αργότερα σήμερα «για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία ανταλλαγής».

Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την «καλή συμφωνία» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, του γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη που είναι όμηρος της Χαμάς από το 2006, και στην αποφυλάκιση περίπου χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων.

«Είμαστε ευχαριστημένοι, η συμφωνία που συνήφθη είναι μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο Νταβούτογλου προς τους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία πραγματοποίησε στο παρελθόν ορισμένες «άμεσες ή έμμεσες» επαφές με τη Χαμάς και το Ισραήλ για να πετύχει την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που μειώνει την πίεση» στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε ειρηνική προσπάθεια που θα επιτρέψει να ξαναβρούν τις οικογένειές τους άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τους οικείους τους», είτε πρόκειται για τον ισραηλινό στρατιώτη είτε για τους παλαιστίνιους κρατουμένους.

Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως ο εξόριστος αρχηγός της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάαλ, τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber