Τρεις άνδρες που κατηγορούνται πως σχεδίαζαν βομβιστικό χτύπημα στο Κάνσας συνέλαβαν οι αρχές. Στόχος ήταν, σύμφωνα με τις κατηγορίες, κτίριο στο δυτικό τμήμα της πολιτείας όπου ζούσαν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους μουσουλμάνοι μετανάστες από τη Σομαλία οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ένα από τα διαμερίσματα ως τζαμί.

Οι τρεις άνδρες, ο Κέρτις Άλεν, 49 ετών, ο Γκάβιν Ράιτ, 49, και ο Πάτρικ Γιουτζίν Στάιν, 47, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής και σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις προετοιμάζονταν επί οκτώ μήνες κάνοντας κατόπτευση των πιθανών στόχων τους, συγκεντρώνοντας οπλισμό και εκρηκτικές ύλες και συντάσσοντας το μανιφέστο που θα δημοσιευόταν μετά την επίθεση.

Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το Γκάρντεν Σίτι είναι μια πόλη περίπου 27.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό Κάνσας. Η έρευνα σε βάρος των τριών ανδρών διεξαγόταν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τρομοκρατία η οποία επικεντρώθηκε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, σύμφωνα με έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI). Τα μέλη των οργανώσεων αυτών τρέφουν αντικυβερνητικές, αντιμουσουλμανικές και αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο. Το FBI αξιοποίησε πληροφοριοδότη που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις παραστρατιωτικής οργάνωσης, της Δύναμης Ασφάλειας του Κάνσας, για να συγκεντρώσει στοιχεία. Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν μέλη μικρότερης οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται οι Σταυροφόροι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Και οι τρεις κατηγορούμενοι είναι λευκοί, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Αφού εξέτασαν στόχους όπως εκκλησίες που βοηθούσαν Σομαλούς μετανάστες ή δημόσιους λειτουργούς, οι ύποπτοι κατέληξαν στο κτίριο στο Γκάρντεν Σίτι. Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν οχήματα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις τέσσερις γωνίες της πολυκατοικίας, σύμφωνα με εισαγγελείς.

Οι αρχές δεν πιστεύουν ότι οι ύποπτοι σχετίζονται με κάποια μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση αλλά ούτε και ότι η απειλή συνεχίζει να υφίσταται, σύμφωνα με στελέχη του FBI. Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να εξαπολύσουν την επίθεση μια ημέρα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμη συνήγορο και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή για να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες τη Δευτέρα.