Σε ηλικία μόλις 21 εβδομάδων η εικονιζόμενη Marnie Brace είναι η νεαρότερη ασθενής σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς στη Βρετανία. Οι γιατροί την κρατούν στη ζωή με φάρμακα που επιβραδύνουν τη λειτουργία της καρδιάς της και η μικρή δεν θα μπορέσει να βγει από το νοσοκομείο παρά μόνο όταν βρεθεί δότης.

Η ηλικία της αποτελεί ωστόσο εμπόδιο για την εύρεση μοσχεύματος.

Οι γονείς της, Amy και Nick Brace αγωνίζονται τώρα να αλλάξει ο νόμος στη Βρετανία ώστε όλοι οι πολίτες να γίνονται αυτομάτως δότες οργάνων εκτός κι αν ζητήσουν το αντίθετο. Πιστεύουν, όπως γράφει η Daily Mail, πως αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει άλλες οικογένειες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνους να εγγράφουν τα μωρά τους για δωρεά οργάνων.

mroeiKA2

Η μικρή Marnie νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Evelina London Children’s Hospital, με τους γονείς της να είναι εκ περιτροπής στο πλευρό της και η καρδιοπάθειά της δεν είναι ιάσιμη.

«Είχαμε ήδη έναν γιο και δεν μας περνούσε από το μυαλό πως θα μπορούσαν τα πράγματα να έρθουν έτσι όταν έμεινα έγκυος στη Marnie», αφηγείται η μητέρα της, «το όνειρό σου είναι να είσαι με την οικογένειά σου στο σπίτι κι όχι στο νοσοκομείο».

mroeiKA3

Η πάθηση της  Marnie διαγνώστηκε στην 31η εβδομάδα της κύησης και η μικρή γεννήθηκε παρουσία καρδιολόγου. Εξιτήριο πήρε ύστερα από δέκα μέρες.

«Οι πιθανότητες επιβίωσης δεν ήταν πολλές και ξέραμε από νωρίς πως μπορεί να τη χάναμε γρήγορα, όμως τα κατάφερε», τόνισε η Amy. Σε ηλικία οκτώ εβδομάδων η Marnie επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου μια εξέταση στην καρδιά έδειξε πως εμφάνιζε καρδιακή ανεπάρκεια.

mroeiKA4

«Μπήκε κατευθείαν στη ΜΕΘ, ήταν τρομακτικό», θυμάται η μητέρα της. Έκτοτε το κοριτσάκι δεν ξαναβγήκε. Εφόσον βρεθεί μόσχευμα η επέμβαση θα γίνει στο Great Ormond Street Hospital, το ένα από τα μόλις δύο νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους χειρουργεία. Κάθε χρόνο γίνονται μία ή δύο τέτοιες επεμβάσεις, σύμφωνα με τη μητέρα της.

Αν δεν βρεθεί, οι γιατροί εκτιμούν πως η Marnie δεν θα ζήσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο καρδιολόγος που παρακολουθεί το κοριτσάκι λέει πως η πάθησή της είναι τόσο σπάνια που στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο περιστατικό κάθε 4-5 χρόνια.

mroeiKA1