Σουηδικό εφετείο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, παρατείνοντας την εξάχρονη νομική αντιπαράθεση ανάμεσα στους εισαγγελείς και στον ιδρυτή των Wikileaks.

Ο Ασάνζ, 45 ετών, καταζητείται από τις σουηδικές αρχές προκειμένου να ανακριθεί σε σχέση με ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διέπραξε βιασμό το 2010.

«Το Εφετείο συμφωνεί με την εκτίμηση του Επαρχιακού Δικαστηρίου πως ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτος για πρόκληση βιασμού», ανέφερε το δικαστήριο.

Ο Ασάνζ απέφυγε ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012. Λέει πως φοβάται ότι θα ακολουθήσει η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διεξάγεται ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες των Wikileaks.

Ο Περ Σάμουελσον, σουηδός δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Ασάνζ, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πελάτη του.

Το δικαστήριο ανέφερε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.

«Αυτή τη στιγμή, η διατήρηση του εντάλματος φαίνεται ως εκ τούτου ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την έρευνα», ανέφερε το δικαστήριο.

Ο Ισημερινός έχει ορίσει τη 17η Οκτωβρίου ως ημερομηνία ανάκρισης του Ασάνζ στην πρεσβεία του στο Λονδίνο.

Σουηδοί εισαγγελείς έχουν πει πως την ανάκριση θα πραγματοποιήσει εισαγγελέας από τον Ισημερινό.

Το αίτημα του Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του κατατέθηκε αφότου μια επιτροπή του ΟΗΕ αποφάσισε τον Φεβρουάριο πως η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με αυθαίρετη κράτηση, ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και θα πρέπει να λάβει αποζημίωση.