Την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στη Μπρατισλάβα, με την ασφάλεια και την άμυνα να κυριαρχούν στις συζητήσεις.

Στόχος των «27» είναι να σχεδιάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη της αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.

Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται από το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώνοντας σειρά συγκεκριμένων σχεδίων για διάφορους τομείς (ασφάλεια, άμυνα, επενδύσεις, ψηφιακή αγορά). Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνιζε στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους 27 για τη σύνοδο κορυφής πως «θα ήταν μοιραίο λάθος να θεωρηθεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα πρόβλημα ειδικά βρετανικό».

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να ξέρουν αν οι πολιτικές ελίτ μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε γεγονότα και διαδικασίες που τις ξεπερνούν, τις αποπροσανατολίζουν και μερικές φορές τις τρομοκρατούν, σημείωσε, κάνοντας λόγο για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Ο Τουσκ, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους 27 για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, δηλώνει ότι έχει ήδη αντλήσει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, που μοιάζει με μήνυμα προς την Κομισιόν: «Η εκχώρηση νέων εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι η επιθυμητή συνταγή».