Απερίφραστα καταδίκασε η Τουρκία την ισραηλινή αναγγελία περί ανέγερσης νέων κατοικιών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «απαράδεκτη» και προσθέτοντας πως αυτή απόφαση δικαιολογεί την κατάθεση αιτήματος ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

«Η απόφαση του Ισραήλ προκαλεί σοβαρές υποψίες όσον αφορά την ειλικρίνειά του και τις πραγματικές προθέσεις του. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν είναι αποδεκτό», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση από το Ισραήλ της ανέγερσης παράνομων κατοικιών στα παλαιστινιακά εδάφη δείχνει ακόμη μια φορά ότι το αίτημα των Παλαιστινίων για την αναγνώριση ενός κράτους τους στον ΟΗΕ δικαιολογείται και κατατίθεται τη σωστή στιγμή.

Η Τουρκία που στηρίζει θερμά το αίτημα αυτό, ζητεί επίσης από τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

Η έγκριση της ανέγερσης 1.100 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές αρχές επικρίθηκε έντονα σε διεθνές επίπεδο, τη στιγμή που καταβάλλονται διεθνείς προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, άλλοτε στενοί σύμμαχοι, διανύουν περίοδο διπλωματικής κρίσης.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά το φόνο εννέα Τούρκων το Μάιο του 2010 κατά την ισραηλινή έφοδο στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που κατευθυνόταν στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.