Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης της Βολιβίας παραιτήθηκαν μέσα σε 48 ώρες αντιδρώντας στην κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Αμαζονίας, αν και χθες το επίμαχο σχέδιο ανεστάλη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σάσα Γορέντι υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του, δύο ημέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση καταστολής στο Γιουκούμο στη βορειοανατολική Βολιβία, μιας πορείας χιλίων ινδιάνων του Αμαζονίου, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που αντιτάσσονταν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

Χθες παραιτήθηκε επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάρκο Φαρφάν, αυτός όμως για να υποβληθεί σε έρευνα σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση καταστολής στο Γιουκουμο. Ο Γορέντι τον είχε κατηγορήσει ότι έδρασε «βάσει προτάσεων των διοικητών της αστυνομίας», αλλά χωρίς έγκριση από την προεδρία.

Τη Δευτέρα είχε υποβάλει την παραίτησή της η υπουργός Άμυνας Σεσίλια Τσακόν, καταγγέλλοντας την επέμβαση της αστυνομίας στο Γιουκούμο.

Η επέμβαση στο Γιουκούμο, κατά την οποία υπήρξαν τραυματίες, προκάλεσε κύμα από καταδίκες και διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές. Η κύρια εργατική συνομοσπονδία της Βολιβίας, η COB, μολονότι είναι παραδοσιακή σύμμαχος της σοσιαλιστικής εξουσίας, συγκάλεσε για σήμερα γενική απεργία σε υποστήριξη των ινδιάνων που πραγματοποιούν την πορεία.

Ο αρχηγός του κράτους Έβο Μοράλες παρενέβη το βράδυ της Δευτέρας και αποστασιοποιήθηκε από τα «ασυγχώρητα» γεγονότα, ανακοινώνοντας την αναστολή του σχεδίου για τον αυτοκινητόδρομο.

Αυτός ο οδικός άξονας των 300 χιλιομέτρων επρόκειτο να περάσει μέσα από ένα φυσικό καταφύγιο, που είναι επίσης η προγονική γη 50.000 Ινδιάνων του Αμαζονίου.

Χθες οι Ινδιάνοι δήλωσαν αποφασισμένοι να ξαναρχίσουν την πορεία διαμαρτυρίας προς τη Λα Πας, έχοντας ήδη διανύσει τη μισή απόσταση, δηλαδή 300 χιλιόμετρα.