Η αστυνομία του Ισραήλ έθεσε υπό κράτηση έναν βουλευτή της Χαμάς, τον Άχμαντ Ατούν, έξω από το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, πηγή της αστυνομίας και το ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Ατούν συνελήφθη στην είσοδο γραφείων της οργάνωσης αρωγής, από αστυνομικούς με πολιτικά στη Σέιχ Τζαράχ, στην καρδιά της ανατολικής πλευράς της Ιερουσαλήμ, όπου πλειοψηφούν οι άραβες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ο Ατούν φέρεται να «ενέχεται σε δραστηριότητες της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ», και «είχε καταφύγει σε ένα ακίνητο του Ερυθρού Σταυρού» εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ο Ατούν είναι ένας από τα τρία στελέχη της Χαμάς που συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία από τον Ιούνιο του 2010. Ο Ατούν, ο Μοχάμαντ Τόταχ, επίσης βουλευτής, και ένας πρώην υπουργός, ο Χάλεντ Αμπού Αράφα, διαμαρτύρονταν για την απόφαση των ισραηλινών αρχών να ακυρώσουν τις άδειες που τους είχαν δοθεί να κατοικούν στην πόλη.

Ο Αμπού Αράφα είπε ότι ο βουλευτής της Χαμάς «απήχθη» από ισραηλινούς πράκτορες μεταμφιεσμένους σε παλαιστίνιους εργάτες.

Το Ισραήλ έχει κηρύξει το σύνολο της Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, απόφαση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, που θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενα εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.