Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες σε νοσοκομείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Υεμένη και κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Χθες τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από αεροπορική επίθεση των αραβικών συμμαχικών δυνάμεων που τελούν υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στο νοσοκομείο αυτό των MSF στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα.

«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οποιαδήποτε επίθεση στρέφεται εναντίον τους ή εναντίον οποιωνδήποτε πολιτών ή υποδομής συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του Μπαν.

Στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από τότε που οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας στα τέλη του 2014.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επενέβησαν σε υποστήριξη της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης το 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή της στην εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.

Από τον πόλεμο και τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι, κυρίως πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 70 κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την σύγκρουση.