Υποστηρικτές του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στην Ολλανδία φοβούνται για την ασφάλειά τους αφού δέχτηκαν δεκάδες απειλές θανάτου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της κοινότητάς τους.

Η ολλανδική αστυνομία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του και σήμερα κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι τον έχει «δηλητηριάσει» η εξουσία.

Η Σανιγιέ Τσαλκίν, η επικεφαλής της οργάνωσης υποστηρικτών του Γκιουλέν «Χιζμέτ» που εδρεύει στην Ολλανδία υποστήριξε ότι τα μέλη της κρύβονται μετά τις δεκάδες απειλές θανάτου, εμπρησμού, βανδαλισμού και επιθέσεων που δέχτηκαν σε πολλές πόλεις.

«Έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών που προκαλεί πολλές εντάσεις μεταξύ των Τούρκων της Ολλανδίας», δήλωσε η Τσαλκίν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη. «Υπάρχουν ενδείξεις για παρέμβαση του Ερντογάν στην Ολλανδία και αυτό απειλεί την ελευθερία και την ασφάλειά μου», συνέχισε.

Σύμφωνα με την Τσαλκίν, δεκάδες περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και παρόμοια επεισόδια έχουν επίσης σημειωθεί στη γειτονική Γερμανία, τη χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.

Στην Ολλανδία ζουν περίπου 500.000 Τούρκοι και πολλές χιλιάδες από αυτούς είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν ο οποίος έχει ιδρύσει σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι εντάσεις μεταξύ των Τούρκων της Ολλανδίας, πολλοί από τους οποίους μετανάστευσαν στη χώρα αυτή για να εργαστούν τις δεκαετίες του 1960 και ’70, κλιμακώθηκαν πριν από μερικούς μήνες, όταν η τουρκική πρεσβεία έθεσε σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να καταγγέλλονται σε αυτήν οι «προσβολές» σε βάρος του Ερντογάν.