Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να συζητηθεί η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και πώς ακριβώς διατίθενται υπό τις παρούσες συνθήκες οι αντίστοιχοι πόροι.

Η χρηματοδότηση που δίδεται από την Ε.Ε. αφορά τη στήριξη πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες, διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις υπέρ της διακοπής της και έκανε λόγο ειδικά για τα θέματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με αυτή τη βοήθεια, συνέχισε, τα κράτη προετοιμάζονται για τις υποχρεώσεις και τα στάνταρντ της Ε.Ε., ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά την Τουρκία, «οι περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί στους τομείς Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Περιβάλλοντος, Κλίματος, Μεταφορών, Ενέργειας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας».

Η Ε.Ε. είναι εκείνη που διαθέτει αυτούς τους πόρους, εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αποτελεί και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον τα υποψήφια κράτη να λαμβάνουν τέτοια προενταξιακή βοήθεια. «Τώρα πρέπει –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τα χρήματα– να δούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται στην Τουρκία, υπό τις σημερινές συνθήκες και ιδιαίτερα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι προϋποθέσεις για τη χρήση αυτών των πόρων. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι πολύ νωρίς» και «θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι έγινε με τα προγράμματα για τα οποία διατέθηκαν πόροι – μπορούν αυτά τα προγράμματα να εξελιχθούν ή είναι περιορισμένα πλέον στις δυνατότητές τους;». Για αυτά τα θέματα, κατέληξε, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.