Για τελευταία φορά σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον θα αφήσει πίσω του τη Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός με την Τερέζα Μέι να τον αντικαθιστά. Θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου θα υποβάλει την παραίτησή του στη Βασίλισσα.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Μέι θα ορίσει τους υπουργούς της. Η 59χρονη έμεινε μόνη στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών- και την πρωθυπουργία- μετά την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ τη Δευτέρα.

Όλα άρχισαν όταν ο Κάμερον, που ήταν πρωθυπουργός από το 2010, ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, τον Ιούνιο.

«Ανέλαβα την πρωθυπουργία για να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μας ως χώρα και να οδηγήσω το λαό μέσα από δύσκολες αποφάσεις ώστε μαζί να περάσουμε σε καλύτερες εποχές. Καθώς φεύγω σήμερα, ελπίζω οι πολίτες να δουν μια πιο ισχυρή χώρα, μια ακμάζουσα οικονομία και περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα Telegraph.

Μετά την παραίτησή του ενώπιον της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα ακολουθήσει η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στο Μπάκιγχαμ, όπου θα αποδεχθεί την εντολή της για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ντάουνιγκ Στριτ ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, και θα ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Αναμένεται να ορίσει και υπουργό με ευθύνη τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και να δώσει θέσεις ευθύνης σε γυναίκες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έμεινε στη πρωθυπουργία για έξι χρόνια και 62 ημέρες και στα 49 του χρόνια θα είναι ο νεαρότερος που αποχωρεί από τη Ντάουνιγκ Στριτ από το 1895. Η Τερέζα Μέι είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία πρωθυπουργός που αναλαμβάνει καθήκοντα από το 1976.