Αναζωπυρώθηκαν χθες οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν και οι δυνάμεις που είναι πιστές στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ είπαν ότι η κατοικία του είχε υποστεί επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιρ, αυξάνοντας τους φόβους ότι το μόλις πενταετές έθνος θα κατολισθήσει πάλι σε εκτεταμένο εμφύλιο.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση του Κιρ στη δήλωση του εκπροσώπου του Μάκαρ. Ο υπουργός πληροφοριών του Κιρ, Μάικλ Μακουέι, είχε πει νωρίτερα πως η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο και πρόετρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι δύο ηγέτες, που έχουν πολεμήσει ο ένας τον άλλον σε έναν δίχρονο εμφύλιο ο οποίος ξεκίνησε στο τέλος του 2013, είχαν κάνει έκκληση για ηρεμία μετά από μάχες που ξέσπασαν αργά την Πέμπτη. Τουλάχιστον 272 άτομα έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα Τζούμπα, μεταξύ των και 33 άμαχοι, δήλωσε νωρίτερα χθες πηγή του υπουργείου Υγείας στο Reuters.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σκοτώθηκε ένα κινέζικο μέλος της ειρηνευτικής δύναμης. Άλλα δύο μέλη της δύναμης του ΟΗΕ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα (UNMISS). Καταυλισμοί των Ηνωμένων Εθνών στην Τζούμπα έχουν υποστεί πυροβολισμούς και σφοδρά πυρά.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εμφανή έλλειψη ηγεσίας και ελέγχου των στρατευμάτων», είπε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερ, ενώ προσερχόταν σε ενημερωτική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ.

«Έχουμε παρατηρήσει τον πρόεδρο Κιρ και τον Ρικ Μάκαρ να κάνουν δηλώσεις όπου καλούν για ηρεμία, και κατόπιν έχουμε παρατηρήσει δυνάμεις να βγαίνουν και να επιτίθενται σε αμάχους, να επιτίθενται σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ», είπε η Πάουερ, καλώντας τις επιθέσεις «θλιβερές».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είπε ότι ο Κιρ και ο Μάκαρ έπρεπε να λάβουν «αποφασιστικά μέτρα» να επανακτήσουν τον έλεγχο της αίσθησης ασφάλειας στην Τζούμπα, και τους κάλεσε να διατάξουν τις δυνάμεις τους να αποχωρήσουν για τις βάσεις τους.

«Είμαι ιδιαίτερα εκνευρισμένος γιατί παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών του Νότιου Σουδάν, οι μάχες έχουν ξαναρχίσει», είπε σε δήλωσή του ο Μπαν. «Αυτή η παράλογη βια είναι απαράδεκτη και έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα στην ειρηνευτιή διαδικασία», πρόσθεσε.

Οι μάχες ξέσπασαν την Πέμπτη, όταν ο στρατός που είναι πιστός στον Κιρ σταμάτησε οχήματα των οπαδών του Μάκαρ και απαίτησε να τα ελέγξει. Αυτή η αντιπαράθεση οδήγησε σε συγκρούσεις.

Την Παρασκευή ξέσπασαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των σωματοφυλάκων του αντιπροέδρου και της προεδρικής φρουράς, ενώ οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση το προεδρικό μέγαρο για να εξετάσουν τρόπους να εκτονώσουν την κατάσταση. Και οι δύο είχαν πει τότε ότι δεν ήξεραν γιατί ξέσπασε ανταλλαγή πυρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί μαζί με τη διεθνή κοινότητα και τους γείτονες του Νότιου Σουδάν για να βεβαιωθεί ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί γρήγορα», είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωσή της χθες.

Η προεδρία της Κένυας προέτρεψε τον Κιρ και τον Μάκαρ να μεταφέρουν τον βαρύ εξοπλισμό και τους στρατιώτες τους έξω από τις περιοχές αμάχων στη Τζούμπα, προσθέτοντας ότι η Κένυα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Η Αερογραμμές της Κένυας ανέστειλαν τις πτήσεις στη Τζούμπα.

Ο εμφύλιος που ξεκίνησε στο τέλος του 2013 φάνηκε να διακόπτεται μετά από διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές πέρσι. Από το 2013 έχει αφήσει 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση πείνας, έχει διακόψει την παραγωγή πετρελαίου – που αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της χώρας – και έχει βυθίσει το Νότιο Σουδάν στη φτώχεια.