Σε ένα από τα τελευταία προπύργια των υποστηρικτών του Μουάμαρ Καντάφι κατάφεραν να μπουν οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όπως ανακοινώθηκε απόψε από τη Μιζουράτα.

«Οι επαναστάτες μας μπήκαν στη Σύρτη σήμερα από τρεις κεντρικούς άξονες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μιζουράτα.

«Υπάρχει ακόμη αντίσταση αλλά οι μαχητές μας μπορούν να την κάμψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Φάτι Μπασάγκα.

«Μας επιτίθενται με όλμους και κάθε είδους όπλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ένας άνδρας των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σκοτώθηκε και άλλοι πέντε έχουν τραυματιστεί.

Στην ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου υποστηρίζεται ότι οι εξεγερμένοι της Μιζουράτα έχουν φτάσει ήδη στο κέντρο της Σύρτης , ελέγχουν τις εισόδους της πόλης και έχουν αρχίσει να «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι.

Ο Μπασάγκα διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους μια αεροπορική βάση.

Η Σύρτη, που απέχει 360 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, είναι η γενέτειρα του Καντάφι και θεωρείτο προπύργιο των υποστηρικτών του.

Το πρωί σήμερα εκατοντάδες φορτηγά που μετέφεραν βαρύ οπλισμό αναχώρησαν από τη Μιζουράτα με κατεύθυνση τη Σύρτη.

Στη διασταύρωση Άμπου Καρίν η αυτοκινητοπομπή, που σύμφωνα με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μιζουράτα αποτελείτο από 900 οχήματα, χωρίστηκε για να περικυκλώσει τη Σύρτη από τρεις μεριές.

Μία φάλαγγα πήρε τον παραλιακό δρόμο, μια άλλη το δρόμο που διασχίζει την έρημο και η τρίτη κατευθύνθηκε νοτιότερα καθώς δέχτηκε πυρά στο Ουάντι Μπέι.

Το τελεσίγραφο που είχε δώσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Σύρτη για να καταθέσει τα όπλα είχε λήξει πριν από έξι ημέρες.